• Oryginalny pomysł na sałatę ze stekiem, gruszkami oraz sosem z gorgonzoli...
2024-03-27

Sałatka ze stekiem i gruszkami

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • z winem

Całość dopełnia niezwykle aromatyczny dressing na bazie gorgonzoli, który doprawiliśmy winem.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    steki wołowe (po 150-200 g)

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 2

    łyżki masła

  • 2

    małe gruszki

  • 0.5

    szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 1

    opakowanie młodej rukoli lub mieszanki sałat

  • sól i pieprz

  • Dip serowy:

  • 0.5

    szklanki majonezu

  • 60

    g śmietany 18%

  • 60

    g sera gorgonzola

  • 1

    mały ząbek czosnku

  • 1

    łyżka aromatycznego białego wina wytrawnego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować dip serowy: gorgonzolę dokładnie pokruszyć i zmiksować z majonezem oraz śmietaną. Dodać przeciśnięty czosnek oraz wino. Całość wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i wyłożyć steki. Smażyć je na średnim ogniu ok. 5 minut, po czym obrócić na drugą stronę i podsmażać jeszcze przez 4 minuty. Mięso odłożyć na talerz, przykryć i odstawić na 5 minut.
  3. Gruszki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie owoce pociąć w ósemki i zrumienić na patelni po smażeniu steków. Można je także podpiec na patelni grillowej.
  4. Na talerzach wyłożyć porcje rukoli lub mieszanki sałaty oraz zrumienione gruszki.
  5. Steki oprószyć solą i pieprzem, po czym pociąć w paski i ułożyć na sałacie z gruszkami. Całość posypać orzechami włoskimi i polać przygotowanym dipem serowym.

Sprawdź też! 5 najlepszych przepisów na steki dla prawdziwych hedonistów

(fot. depositphotos)


                               
                                                              
                                                                





TO PASUJE

Chardonnay

Steki to nie tylko czerwone wino! W tej kombinacji ze świeżą sałatą, gruszką i gorgonzolą dobrze się sprawdzi białe wino o wysokiej zawartości alkoholu i z przyzwoitą kwasowością. Odrobina dębu też się przyda. Kalifornijskie chardonnay będzie idealne!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.