2024-03-25
Wiosenna zupa marchewkowa z nutą pomarańczy
Piękny pomarańczowy kolor i ten smak młodej marchewki… Jednak krem nie byłby tak wyjątkowy, gdyby nie odrobina soku pomarańczowego i kropla aromatycznej brandy.
SKŁADNIKI
-
800
g młodej marchewki
-
2
średnie cebule
-
2
łyżki masła
-
1
l bulionu drobiowego
-
1
szklanka soku pomarańczowego
-
2
łyżki brandy
-
4
łyżeczki posiekanego estragonu (opcjonalnie)
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewki dokładnie opłukać i pokroić w plasterki (nie trzeba jej obierać). Cebule posiekać.
- W garnku rozgrzać masło i wrzucić marchewkę z cebulą. Podsmażać ok. 5 minut, mieszając.
- Składniki zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i całość dusić pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Zupę zmiksować za pomocą blendera.
- Do kremu wlać brandy i sok pomarańczowy. Zupę ponownie zagotować i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem jeszcze kilka minut. Na końcu doprawić solą, pieprzem oraz estragonem (opcjonalnie). Można podawać z chipsami marchewkowymi.
Sprawdź też! Krem z borowików z nutą brandy
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy