Inspiracje
Wielkie grillowanie z Tefal OptiGrill Elite XL
Już od dłuższego czasu z ciekawością przyglądamy się rozwojowi sprzętu kuchennego, który wpisuje się w nurt tzw. smart gotowania. Jest to bardzo interesująca sprawa, bo dzięki technologii gotowanie staje się dużo prostsze i przyjemniejsze.
Multicookery, wielofunkcyjne piekarniki i roboty kuchenne… To już chyba norma. Okazuje się, że i grillowanie może być smart 😉 Zaprzyjaźniona redakcja oddała w nasze ręce na kilka dni grill elektryczny Tefal OptiGrill Elite XL, byśmy nieco przyrumienili coś pysznego. A jeśli jest niezawodny sprzęt, który przez cały rok, niezależnie od pogody, gwarantuje nam mięso z pięknymi prążkami, to dwa razy nas przekonywać nie trzeba.
Pieczony ser brie z sosem borówkowym
Nasza przystawka. Spotkanie trzeba dobrze zacząć, więc przygotowaliśmy na OptiGrillu Elite XL ser pleśniowy z kromkami chleba tostowego. Dzięki większej płycie udało się zmieścić wszystko i za jednym razem wyszła porcja na 4 osoby.
Sos warto przyrządzić wcześniej, by się „przegryzł”. Można go podgrzać i podawać na ciepło lub, jeśli wolicie, na zimno. Też będzie super!
Składniki na 4 porcje:
- 4 krążki sera brie
- 400 g borówek
- 3 łyżeczki cukru
- 80 ml wódki malinowej
- 8 łyżek konfitury borówkowej do mięs i serów
- 4 kromki chleba tostowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Borówki umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do rondelka. Dodać cukier i wódkę. Całość podgrzewać, aż owoce się podduszą. Następnie dołożyć konfiturę i podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
- Włączyć urządzenie Tefal OptiGrill Elite XL i wybrać funkcję „panini”. Poczekać, aż grill się rozgrzeje.
- Brie oprószyć z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Ser oraz kromki chleba tostowego włożyć do nagrzanego grilla. Piec do momentu, aż urządzenie powiadomi sygnałem dźwiękowym o zakończeniu pieczenia.
- Ser podawać z sosem borówkowym oraz pokrojonymi tostami.
Szaszłyki z kurczaka
Na każdym grillu muszą być szaszłyki, nawet najprostsze. Postawiliśmy na kurczaka, bo bardzo szybko się robi – dzięki winnej marynacie jest soczysty i kruchy.
Do szaszłyków można podawać dowolną salsę. Nie zapomnijcie też o ulubionym dipie oraz kieliszku wina lub szklance dobrego piwa.
Składniki na 8 porcji:
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 mały jogurt grecki
- garść liści bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki białego wina półwytrawnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidorki umyć. Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Mięso przerzucić do miski.
- Bazylię bardzo drobno posiekać i razem z jogurtem, sokiem z cytryny oraz winem dodać do kurczaka. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać.
- Na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków nabijać na zmianę po kawałku kurczaka i pomidorka.
- Włączyć urządzenie Tefal OptiGrill Elite XL i wybrać funkcję „pierś kurczaka”. Poczekać, aż grill się rozgrzeje.
- Szaszłyki włożyć do nagrzanego grilla. Piec do momentu, aż urządzenie powiadomi sygnałem dźwiękowym o zakończeniu pieczenia.
Rumowe steki
Gwóźdź programu! Steki z rumem i cytrusową nutą. Idealne danie na lato! Kto kocha wołowinę, musi tego spróbować. Dostępna funkcja w Tefal OptiGrill Elite XL umożliwia wybór pożądanego stopnia wysmażenia – idealnie! Do tego nie trzeba stać przy grillu, by bacznie kontrolować cały proces!
Składniki na 4 porcje:
- 4 steki wołowe (np. z atrykotu lub łaty)
- 2 pomarańcze
- 2 duże cytryny
- 4 kieliszki ciemnego rumu
- 2 papryczki chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomarańcze i cytryny sparzyć, po czym zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok. Chili opłukać i drobno posiekać.
- Chili wymieszać z sokiem i skórką z cytrusów oraz rumem. Doprawić.
- Steki zalać przygotowaną marynatą i odstawić na co najmniej 1 godzinę na blat kuchenny.
- Włączyć urządzenie Tefal OptiGrill Elite XL i wybrać funkcję wołowina oraz poziom wysmażenia. Poczekać, aż grill się rozgrzeje.
- Steki oczyścić z marynaty i włożyć do nagrzanego grilla. Piec do momentu, aż urządzenie powiadomi sygnałem dźwiękowym o zakończeniu pieczenia.
Sprawdź! Jakie wino podawać do steków?
Miodowy ananas
Coś błyskawicznego na słodkie zakończenie, czyli grillowany ananas. Można go podawać też z bitą śmietaną, lodami lub sosem karmelowym. Dzięki różnym dodatkom deser za każdym razem może smakować inaczej.
Podczas grillowania wpadliśmy też na nowy pomysł. Kilka kawałków ananasa pokroiliśmy i wykorzystaliśmy do dekoracji naszych letnich drinków, nabijając je na wykałaczki.
Do przygotowania miodowej marynaty użyliśmy tequili, bo akurat była pod ręką, ale doskonale nada się również rum, miodówka, miód pitny, a nawet piwo miodowe. Polecamy eksperymenty!
Składniki na 6 porcji:
- 1 duży ananas
- 2 łyżki miodu (u nas akacjowy)
- 1 łyżka tequili
- Ananas pokroić na mniejsze kawałki – np. na ósemki, a następnie przeciąć je jeszcze na pół, pamiętając, by odciąć twardy środek.
- Płynny miód wymieszać starannie z tequilą, po czym słodką zalewą posmarować kawałki ananasa.
- Włączyć urządzenie Tefal OptiGrill Elite XL i wybrać tryb ręczny – temperatura 220º C. Poczekać, aż grill się rozgrzeje.
- Ananas włożyć do nagrzanego grilla. Piec przez 3-4 minuty, aż pojawią się charakterystyczne prążki.
Nic nie zastąpi letnich popołudni przy żarzącym się węglu drzewnym, ale umówmy się, że jest to przyjemność sezonowa. A co z pozostałymi miesiącami albo chwilami, gdy nagle w środku tygodnia ochota na steka nas dopada? Słońce czy deszcz, środa czy niedziela – Tefal OptiGrill Elite XL dobrze nas nakarmi.
Bardzo przyjemnie nam się z nim grillowało, szczególnie w trybie automatycznym, kiedy mogliśmy spokojnie sobie sączyć dobre wino, a o stopień wysmażenia dbał już smart grill.
Tefal OptiGrill miał wpaść tylko na chwilę, a został z nami na dłużej. Oby więcej takich przyjaźni! A jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o tym urządzeniu, zajrzyjcie do recenzji: Nowy wymiar grillowania z Tefal OptiGrill Elite XL. Test. Recenzja
Tomasz Lipiński