Inspiracje

  • Cook4me Touch
2022-07-11

Rodzinny obiad z Cook4me Touch

Lubimy sobie życie upraszczać, dlatego w naszych domach, a dokładniej kuchniach pojawiają się sprzęty, które mają sprawić, że codzienne gotowanie będzie szybsze i łatwiejsze. Dzięki temu mamy więcej czasu na inne przyjemności.

Uwielbiamy gotować i najczęściej robimy to w starym stylu. Sami mieszamy, miksujemy, przelewamy. Palnik, garnek, drewniana łyżka i głowa pełna pomysłów – oto nasze atrybuty. Jednak nie oznacza to, że zamykamy się na nowości. Eksperymentować w kuchni można przecież na wiele sposobów.

Zaprzyjaźniona redakcja udostępniła nam urządzenie wielofunkcyjne Tefal Cook4me Touch, byśmy poczuli powiew nowoczesności. Takie sprzęty ponoć w niedługiej przyszłości będą normą w naszych kuchniach. Oswoiliśmy więc Cook4me Touch i przygotowaliśmy dwudaniowy obiad z deserem dla… 6 osób! Zobaczcie, czym nakarmiliśmy naszych gości 🙂

Krem pomidorowy z soczewicą i tequilą

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g krojonych pomidorów z puszki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 160 g czerwonej soczewicy
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 650 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 100 ml tequili
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę drobno posiekać z czosnkiem. Marchewkę pokroić w małą kostkę. Czerwoną soczewicą opłukać na sitku zimną wodą i odstawić do ocieknięcia.
  2. Włączyć Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję smażenie (intensywność średnia). Gdy misa będzie gorąca, wrzucić masło klarowane i rozpuścić.
  3. Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, po czym dorzucić marchewkę. Całość podsmażać przez chwilę, mieszając.
  4. Zrumienione składniki oprószyć wędzoną papryką oraz bazylią, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę, bulion lub wodę oraz soczewicę. Całość gotować ok. 20 minut do miękkości soczewicy, często mieszając.
  5. Do zupy wrzucić mascarpone i wlać tequilę. Całość zmiksować na gładki krem (jeśli będzie za gęsty, można dodać trochę wody). Doprawić solą oraz pieprzem. Krem można podawać z domowymi grzankami i posypany startym serem żółtym.
Krem pomidorowy z tequilą.

Krem z pomidorów z dodatkiem tequili.

Toskańska wołowina na czerwonym winie

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki na 6 porcji:

  • 1,5 kg chudej wołowiny
  • 1,5 szklanki czerwonego wina Chianti
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 400 g pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu + do smaku
  • sól
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wołowinę opłukać i osuszyć, po czym pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno pokroić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki.
  2. Włączyć Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję smażenie (intensywność delikatna). Gdy misa się rozgrzeje, wlać odrobinę oliwy do smażenia.
  3. Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek i krótką chwilę podsmażać, mieszając. Następnie zmienić intensywność smażenia na wysoką i wrzucać partiami mięso – każdy kawałek powinien leżeć bezpośrednio na tłuszczu. Wołowinę obsmażyć ze wszystkich stron, po czym przełożyć na talerz. Do garnka wrzucić kolejną partię mięsa.
  4. Zmienić intensywność smażenia na średnią. Całą obsmażoną wołowinę ponownie wrzucić do misy urządzenia i podlać 1 szklanką wina. Podgrzewać ok. 2 minut. Następnie dodać pomidory, koncentrat, bulion, liście laurowe i tymianek. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  5. Zamknąć pokrywę Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję gotowania pod ciśnieniem. Gulasz gotować ok. 30 minut.
  6. Pozostałe wino połączyć z 1 łyżeczką pieprzu i wlać do miękkiego mięsa. Gotować pod ciśnieniem jeszcze 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz wołowy na czerwonym winie.

Gulasz po toskańsku na włoskim winie Chianti.

Miniserniczki na musie borówkowym

Czas przygotowania: 25 minut + oczekiwanie

Składniki na 6 porcji:

  • 1,2 kg serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • 1,2 kg jogurtu greckiego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,2 kg borówek amerykańskich
  • 90 ml wody
  • 90 ml wódki jagodowej lub jeżynowej
  • 3 galaretki jagodowe
  • 600 g herbatników maślanych

Przygotowanie:

  1. Włączyć Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję smażenie (intensywność średnia). Borówki opłukać i wrzucić do misy urządzenia, po czym owoce zalać wodą i wódką. Całość zagotować, mieszając.
  2. Do borówek wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Owoce przełożyć do 6 większych pucharków i odstawić do ostygnięcia.
  3. Serek starannie połączyć z jogurtem, cukrem pudrem oraz cukrem z wanilią. Krem wyłożyć na owoce w pucharkach.
  4. Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć za pomocą wałka i posypać nimi wierzch deserów. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Deser w pucharkach z kremem serowym i musem borówkowym z wódką.

Miniserniczki w pucharkach z borówkowym musem na wódce.

 

Tefal Cook4me Touch

To urządzenie wielofunkcyjne z wgraną bazą 250 przepisów, w tym aż 100 do przygotowania w mniej niż 10 minut. Sprzęt umożliwia duszenie, gotowanie na parze, smażenie oraz gotowanie pod ciśnieniem, które pozwala na znacznie szybsze przyrządzenie posiłków w porównaniu z klasycznym garnkiem. Dodatkowo funkcja opóźnionego startu daje możliwość uruchomienia procesu gotowania w odpowiednim momencie, aby danie czekało na Ciebie po powrocie do domu.

Dowiedz się więcej o urządzeniu: Tefal Cook4me Touch – czyli jak gotować szybko i bez utraty składników odżywczych. Test

Tefal Cook4me Touch








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.