2023-06-16
Truskawkowa granita na szampanie
Życie składa się z małych przyjemności. Oto jedna z nich!
SKŁADNIKI
-
500
g truskawek
-
1
szklanka cukru pudru
-
2
szklanki szampana
-
0.5
limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki przebrać i dokładnie umyć, po czym usunąć szypułki. Owoce przełożyć do misy blendera i zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem wyciśniętym z połówki limonki.
- Do truskawkowego purée wlać 2 szklanki szampana i całość dobrze wymieszać. Masę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
- Po tym czasie mus wyjąć, przemieszać widelcem i ponownie włożyć do zamrażarki. Czynność powtarzać co 1 godzinę, aż granita będzie wpół zamrożona.
- Gdy granita będzie miała odpowiednią konsystencję, przełożyć ją do szklanek. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami i liśćmi mięty lub bazylii.
Sprawdź też! Sorbet malinowy na winie musującym
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy