2023-06-16
Truskawkowa granita na szampanie
Życie składa się z małych przyjemności. Oto jedna z nich!
SKŁADNIKI
- 500
g truskawek
 - 1
szklanka cukru pudru
 - 2
szklanki szampana
 - 0.5
limonki
 
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki przebrać i dokładnie umyć, po czym usunąć szypułki. Owoce przełożyć do misy blendera i zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem wyciśniętym z połówki limonki.
 - Do truskawkowego purée wlać 2 szklanki szampana i całość dobrze wymieszać. Masę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
 - Po tym czasie mus wyjąć, przemieszać widelcem i ponownie włożyć do zamrażarki. Czynność powtarzać co 1 godzinę, aż granita będzie wpół zamrożona.
 - Gdy granita będzie miała odpowiednią konsystencję, przełożyć ją do szklanek. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami i liśćmi mięty lub bazylii.
 
Sprawdź też! Sorbet malinowy na winie musującym
(fot. depositphotos)
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




