• Tatar wołowy z brandy - zakąska do wódki
2022-10-17

Tatar wołowy z nutą brandy

  • 4 porcje
  • 35 minut
  • z brandy

Dobry tatar jest na wagę złota, szczególnie gdy pojawia się na stole w towarzystwie bardzo dobrej wódki.

SKŁADNIKI
  • 500

    g polędwicy wołowej lub dobrej jakości metki tatarskiej

  • 2

    łyżki oleju rzepakowego

  • 4

    łyżki przegotowanej zimnej wody

  • 2

    łyżki brandy

  • 4

    surowe żółtka

  • 2

    małe czerwone cebule

  • 4

    ogórki kiszone

  • 4

    łyżeczki musztardy

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schłodzone mięso bardzo drobno posiekać lub zemleć w maszynce, jeśli używamy polędwicy wołowej.
  2. Do wołowiny dołożyć olej, wodę, brandy, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość bardzo dobrze wyrobić.
  3. Cebulę obrać i razem z ogórkami pokroić w drobną kostkę, a następnie dołożyć do mięsa. Składniki starannie wymieszać.
  4. Mięso podzielić na 4 porcje i przełożyć na talerze. Na środku zrobić zagłębienie i wbić po 1 żółtku. Tatar podawać z pieczywem z masłem. Można udekorować kiełkami.

Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?





  • Do mięsa polecamy też dodać drobno pokrojone kapary. Sprawią, że nasz tatar będzie miał lekko pikantny smak.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.