2022-10-07
Tarta Tatin z rumową gruszką
Słodka wariacja! Chrupiąca tarta na cieście francuskim z gruszkami zanurzonymi w rumowym karmelu.
SKŁADNIKI
-
1
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 320 g)
-
200
g cukru
-
50
ml wody
-
50
g masła
-
40
ml ciemnego rumu
-
7
gruszek
-
2
gałązki tymianku
-
mąka do podsypania blatu
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki opłukać, obrać i przeciąć na pół, po czym wydrążyć gniazda nasienne.
- Na patelnie wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować ok. 5 minut, aż karmel nabierze ciemnozłotego koloru.
- Karmel zdjąć z palnika i od razu wrzucić masło. Energicznie mieszać, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec cienkim strumieniem wlać rum.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm równomiernie wylać przygotowany karmel, po czym posypać go listkami tymianku i ułożyć na nim gruszki rozcięciem do dołu.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkować na posypanym mąką blacie i wyciąć z niego koło o średnicy formy do pieczenia.
- Gruszki w formie przykryć płatem ciasta, delikatnie wciskając je w boki. Następnie ciasto na środku naciąć.
- Formę wstawić do gorącego piekarnika i ciasto piec ok. 35 minut na złoty kolor. Gotową tartę odstawić na 10 minut na blat kuchenny, po czym odkroić nożem od formy i wyłożyć na talerz lub paterę tak, by gruszki były na górze.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy