• Szaszłyki z arbuza
2024-06-03

Szaszłyki z arbuza i sera pleśniowego

  • 4 porcje
  • 15 minut

Cudowna przekąska do kieliszka wina z bąbelkami. Wspaniałe połączenie smaków!

SKŁADNIKI
  • 3

    szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kostkę

  • 2

    szklanki ulubionego sera z niebieską pleśnią pokrojonego w kostkę

  • 60

    ml oliwy z oliwek

  • kilka liści mięty

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kostki arbuza i sera nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Na jednym powinny być 3 kawałki arbuza oraz 2 kawałki sera.
  2. Szaszłyki ułożyć na talerzu i skropić oliwą z oliwek, po czym oprószyć lekko solą oraz pieprzem.
  3. Na końcu szaszłyki posypać listkami mięty. Podawać od razu po przygotowaniu.

Sprawdź też przepis! Cytrusy w winie

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Moscato d’Asti

To lekko musujące, słodkie wino z Włoch, może być przyjemnym uzupełnieniem dla naszych oryginalnych szaszłyków.

Owocowe nuty wina, które często przypominają aromaty brzoskwini, cytrusów, a nawet nektarynki, mogą wspaniale podkreślić soczystość arbuza. Z kolei słodycz i świeżość Moscato d’Asti skutecznie balansuje intensywne smaki sera pleśniowego.

Dowiedz się więcej! Czym jest wino Asti i dlaczego musisz go spróbować?




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.