Inspiracje

  • Domowe poncza na święta
2023-12-14

Świąteczne poncze. Aż 10 przepisów, które rozgrzeją Was po zimowym spacerze!

Nie ma co się oszukiwać, święta ta czas pysznego jedzenia. Jednym słowem, ucztowania. Jednak bardzo często obowiązkowym punktem bożonarodzeniowej tradycji jest popołudniowy rodzinny spacer. Można wstać od stołu wypełnionego pysznościami, rozprostować kości i zaczerpnąć świeżego powietrza.

Jednak chłód potrafi czasami nieźle dokuczyć. Gdy już policzki rumieńców nabiorą i ręce z zimna pocierać zaczniemy, to znak, że czas wracać do domu. Rozgrzejmy się! Mamy aż 10 pomysłów na szybkie i łatwe poncze, które szybko temperaturę podniosą. Niech świąteczny dom wypełni aromat domowego grzańca!

Spis treści:

  1. Herbaciany poncz z rumem
  2. Rozgrzewające jabłko na bourbonie
  3. Grzane czerwone wino z „wkładką”
  4. Hot toddy z gruszką
  5. Cydr na gorąco
  6. Poncz z calvadosem
  7. Zimowy poncz żurawinowy
  8. Pomarańczowy grog
  9. Białe wino z mandarynką
  10. Poncz z czarnej herbaty i wina
Poncz na święta - pomysły i inspiracje

Przygotowanie ponczu może stać się świąteczną tradycją.

1. Herbaciany poncz z rumem

Składniki na 6 porcji:

  • 4 torebki czarnej herbaty
  • 200 ml rumu
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • 5 goździków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść żurawiny
Rozgrzewające poncze na zimę

Poncz na czarnej herbacie z rumem.

Przygotowanie:

  1. Herbatę zalać 1 l wrzątku. Dodać laskę wanilii oraz cynamonu i goździki. Odstawić na 5 minut.
  2. Z herbaty wyjąć torebki. Dodać sok z cytryny, miód oraz rum. Całość wymieszać.
  3. Pomarańczę pokroić w plasterki i przełożyć do szklanek. Zalać gorącym ponczem. Do każdej porcji wrzucić po kilka żurawin.

2. Rozgrzewające jabłko na bourbonie

Składniki na 6 porcji:

  • 1 butelka białego wina półwytrawnego
  • 100 ml bourbona
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 3 jabłka
  • kilka plasterków obranego imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
Rozgrzewające poncze na zimę

Jabłkowy grzaniec z amerykańską whisky.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Owoce przełożyć do garnka i zalać winem.
  2. Następnie dodać bourbon oraz sok jabłkowy. Wrzucić plasterki imbiru, cynamon oraz goździki. Składniki podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia!), aż napój będzie gorący.
  3. Jabłka wyjąć z garnka i przełożyć do szklanek. Owoce zalać przygotowanym ponczem. Można udekorować suszoną pomarańczą i gałązką rozmarynu.

3. Grzane czerwone wino z „wkładką”

Składniki na 6 porcji:

  • 1 butelka czerwonego wina półwytrawnego
  • 2 mandarynki
  • 1 pomarańcza
  • 4 laski cynamonu
  • 8 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu cukrowego
  • 1/4 szklanka brandy lub koniaku
Rozgrzewające poncze na zimę

Grzane czerwone wino z dodatkiem koniaku.

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę oraz mandarynki opłukać i pokroić w plastry. Do garnka wrzucić laski cynamonu, goździki oraz anyż. Dodać plastry owoców oraz płynny miód lub syrop cukrowy.
  2. Składniki zalać winem i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż napój będzie gorący (nie doprowadzać do wrzenia).
  3. Do wina wlać brandy lub koniak i dokładnie wymieszać. Grzane wino przelać do szklanek.

4. Hot toddy z gruszką

Składniki na 8 porcji:

  • 200 ml whisky
  • 180 ml soku z cytryny
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 4 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 2 duże gruszki
Rozgrzewające poncze na zimę

Rozgrzewający poncz na whisky.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać 8 szklanek wody. Wrzucić cynamon, goździki oraz anyż. Całość zagotować.
  2. Wrzątek z przyprawami zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. W międzyczasie gruszki dokładnie umyć i razem z cytrynami pokroić w plasterki. Owoce przełożyć do szklanek, w których będzie podawany poncz.
  4. Do naparu wlać whisky oraz sok z cytryny. Następnie dołożyć miód i całość dobrze wymieszać. Poncz przelać do szklanek. Do każdej porcji wrzucić po gałązce rozmarynu.

5. Cydr na gorąco

Składniki na 5 porcji:

  • 1 l cydru
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • kilka goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
Rozgrzewające poncze na zimę

Cydr z dodatkiem pomarańczy i jabłka.

Przygotowanie:

  1. Cydr przelać do rondelka. Dodać goździki, anyż, kardamon i cynamon.
  2. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. 1 pomarańczę pociąć na kawałki. Owoce wrzucić do cydru. Całość podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia), aż poncz będzie gorący.
  3. Resztę pomarańczy pokroić w półplasterki i przełożyć do szklanek, po czym zalać je cydrem.

6. Poncz z calvadosem

Składniki na 6 porcji:

  • 1 l soku jabłkowego
  • 200 ml calvadosu*
  • 3 laski cynamonu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 3 gwiazdki anyżu

* calvados to francuski wytrawny winiak, który charakteryzuje się jabłkowym smakiem i aromatem. Występuje też pod nazwą applejack lub apple brandy. Calvados można zastąpić koniakiem lub brandy.

Rozgrzewające poncze na zimę

Poncz można oryginalnie zaserwować w połówkach wydrążonych jabłek.

Przygotowanie:

  1. Sok jabłkowy przelać do rondelka i zagotować z laskami cynamonu, anyżem oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawić do przestygnięcia na 15 minut.
  2. Do soku dodać calvados oraz miód. Składniki dokładnie wymieszać. Poncz można serwować w wydrążonych połówkach jabłek.

7. Zimowy poncz żurawinowy

Składniki na 8 porcji:

  • 180 ml czerwonego wermutu
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • 120 ml ginu
  • 120 ml soku z cytryny
  • 100 ml syropu żurawinowego
  • 5 łyżek miodu
Rozgrzewające poncze na zimę

Grzaniec na winie i wermucie z syropem żurawinowym.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlać wermut, wino, gin, sok z cytryny oraz miód. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, nie dopowadzając do wrzenia.
  2. Gdy poncz będzie gorący, zdjąć go z ognia. Dodać syrop żurawinowy i dobrze wymieszać. Rozlać do szklanek. Poncz można ozdobić świeżą żurawiną, plastrem jabłka oraz gałązką rozmarynu.

8. Pomarańczowy grog

Składniki na 6 porcji:

  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej (np. earl grey)
  • 200 ml ciemnego rumu
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
Rozgrzewające poncze na zimę

Poncz na bazie rumu i soku pomarańczowego.

Przygotowanie:

  1. Z 3 pomarańczy wycisnąć sok. 1 pomarańczę pokroić w półplasterki.
  2. Sok i plasterki pomarańczy przełożyć do rondelka. Dodać cynamon, anyż oraz cukier. Składniki zalać 600 ml wody i całość zagotować.
  3. Do ponczu wrzucić herbatę i wlać rum. Podgrzewać ok. 1 minuty na małym ogniu. Grog przecedzić do szklanek. Do każdej porcji wrzucić kawałki pomarańczy.

9. Białe wino z mandarynką

Składniki na 6 porcji:

  • 1 butelka białego wina półsłodkiego
  • 200 ml soku mandarynkowego lub pomarańczowego
  • 3 mandarynki
  • 1 gruszka
  • 1/2 cytryny
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 8 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki płynnego miodu
Rozgrzewające poncze na zimę

Rozgrzewający poncz na białym winie.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce dokładnie umyć, po czym pokroić w plasterki i przełożyć do rondelka.
  2. Owoce w rondelku zalać winem i sokiem. Wrzucić anyż, goździki oraz cynamon. Całość podgrzewać na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Na końcu do ponczu dodać miód i wymieszać. Grzańca przelać do szklanek.

10. Poncz z czarnej herbaty i wina

Składniki na 8 porcji:

  • 1 butelka czerwonego wina półwytrawnego
  • 4 saszetki czarnej herbaty
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 4 nasiona kardamonu
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 1/2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki grenadyny lub syropu malinowego
Rozgrzewające poncze na zimę

Gorący napój na czerwonym winie.

Przygotowanie:

  1. Herbatę włożyć do rondelka i zalać 1 l wrzątku. Zaparzyć. Następnie wyjąć torebki, a do naparu wrzucić cynamon, kardamon, anyż oraz goździki oraz pokrojony w plasterki imbir. Odstawić na 5 minut.
  2. Do herbaty wlać wino i całość podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia). Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, pokroić w plasterki i dorzucić do ponczu. Na końcu dołożyć syrop malinowy lub grenadynę. Poncz podawać na gorąco.

Zuza Milewska

 

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.