2023-11-21
Świąteczne ciastka z rumowymi wiśniami
Te chrupiące ciastka nie tylko idealnie pasują do zimowej herbaty, ale mogą się stać słodkim prezentem pod choinkę.
SKŁADNIKI
-
70
g czekolady gorzkiej
-
70
g czekolady mlecznej
-
2
łyżki kakao
-
1
jajko
-
3
łyżki cukru trzcinowego
-
70
g masła
-
0.5
szklanki mąki pszennej
-
0.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
0.5
szklanki suszonych wiśni
-
0.5
szklanki ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE:
- Wiśnie zalać rumem i odstawiać na 1 godzinę. Po tym czasie owoce odsączyć.
- Do rondelka wrzucić masło oraz obie czekolady i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Lekko ostudzić.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
- Do masy kakaowej wlać rozpuszczoną czekoladę i całość dokładnie połączyć. Na końcu dodać wiśnie i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
- Ciastka formować łyżką, nadając im okrągły kształt, i układać na blaszce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut. Ostudzić.
Sprawdź też! Jak zrobić pyszną herbatę z „prądem”?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy