• kremowy sernik z rumem
2023-10-06

Rumowy sernik na korzennym spodzie

  • 12 porcji
  • 45 minut
  • 55-60 minut
  • na rumie

Świetny na niedzielne popołudnie do kawy, jak i bardziej uroczyste okazje. Dajcie ponieść się fantazji i udekorujcie go tak, jak lubicie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 1

    szklanka zmielonych ciastek korzennych

  • 0.5

    szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 4

    łyżki masła

  • 0.5

    łyżeczki mielonego cynamonu

  • 0.5

    szklanki cukru trzcinowego

  • 1

    kg twarogu sernikowego

  • 3

    łyżki budyniu waniliowego

  • 3

    duże jajka

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 60

    ml ciemnego rumu

  • Rumowy wierzch:

  • 1

    szklanka śmietany 30%

  • 1

    łyżka ciemnego rumu

  • 2

    łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C. Masło rozpuścić, po czym wymieszać ze zmielonymi orzechami i ciastkami oraz cynamonem (w razie potrzeby masę można dosłodzić miodem). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyścielić pergaminem, po czym wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie wylepić nią dno oraz bok formy. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Ostudzić.
  3. Twaróg zmiksować z budyniem oraz cukrem. Nie przestając ucierać, wbijać po 1 jajku. Następnie wmieszać 1/2 szklanki śmietany, ekstrakt waniliowy oraz 60 ml rumu.
  4. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220°C. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i sernik piec przez 25 minut.
  5. Pozostałą śmietanę wymieszać z resztą cukru i rumu. Masę wylać na wierzch sernika i całość piec jeszcze przez 10-15 minut.
  6. Sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku, po czym wstawić na całą noc do lodówki, by dobrze się schłodził. Przed podaniem udekorować, np. ulubionymi owocami lub orzechami. Można go także ozdobić sosem karmelowym.

(fot. depositphotos)

 





Tagi deser ,rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.