• Tarta na kruchym spodzie z masą cytrynową
2022-12-01

Tarta cytrynowa z likierem

  • 10 porcji
  • 30 minut
  • 20 minut
  • z likierem

Bardzo prosta tarta, która zdolności cukierniczych nie wymaga. A efekt? Bardzo cytrynowy!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 200

    g herbatników maślanych lub korzennych

  • 50

    g masła

  • 2

    cytryny

  • 2

    jajka

  • 1

    żółtko

  • 300

    g słodkiego skondensowanego mleka

  • 70

    ml likieru cytrynowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciastka połamać i wrzucić do malaksera, po czym wlać rozpuszczone masło. Składniki rozdrobnić – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Formę na tartę o średnicy ok. 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, po czym wyłożyć masę ciasteczkową. Wylepić nią dno oraz bok formy. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
  3. Cytryny sparzyć wrzącą wodą, po czym zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
  4. Jajka wbić do miski. Dodać żółtko i miksować ok. 5 minut. Następnie dołożyć sok i skórę z cytryny, likier oraz mleko skondensowane. Składniki ucierać ok. 3 minut.
  5. Masę cytrynową przelać na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównać. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut. Przed podaniem tartę należy dobrze ostudzić. Można podawać posypaną cukrem pudrem i udekorowaną plasterkami cytryny.

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.