• słodki bożonarodzeniowy wieniec bezowy
2023-11-23

Wieniec bezowy z kremem ajerkoniakowym

  • 10 porcji
  • 40 minut
  • 70 minut
  • z ajerkoniakiem

Tym przepisem zdobędziesz serca wszystkich gości… Czas na słodkie szaleństwo!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 6

    schłodzonych białek

  • 270

    g cukru pudru

  • szczypta soli

  • 400

    g masła

  • 300

    ml ajerkoniaku

  • owoce do dekoracji (żurawina, pestki granatu, pomarańcze)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Dwie blaszki wyścielić papierem do pieczenia i na środku narysować koło o średnicy ok. 21 cm.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec, cały czas miksując, dodawać porcjami 170 g cukru.
  3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na narysowane okręgi, formując wieniec.
  4. Blaty wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 120ºC i bezy suszyć przez 1 godzinę. Ostudzić.
  5. Masło utrzeć zresztą cukru na puszystą i białą masę. Stale ucierając, dodawać ajerkoniak.
  6. Krążki bezy przełożyć przygotowanym kremem. Górny blat delikatnie docisnąć. Wierzch udekorować owocami.

Sprawdź też! Bombardino – zimowy napój 

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.