• Bombardino - gorący napój na ajerkoniaku z brandy
2023-01-03

Bombardino – zimowy napój

  • 4 porcje
  • 15 minut
  • z brandy

Bombardino to popularny włoski napój alkoholowy podawany na gorąco. Kochają go szczególnie narciarze.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 160

    ml ajerkoniaku

  • 120

    ml brandy

  • 400

    ml mleka

  • 120

    g cukru trzcinowego

  • mielony cynamon

  1. Mleko podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Ajerkoniak połączyć z brandy oraz cukrem i podgrzewać na niewielkim ogniu (nie gotować!), by cukier się rozpuścił.
  2. Podgrzany alkohol przelać do 4 szklanek i dopełnić je ciepłym mlekiem. Wierzch posypać cynamonem.

(fot. depositphotos)





  • Napój można udekorować bitą śmietaną. Wystarczy ubić na sztywno 100 g schłodzonej śmietany 36%.
Tagi alkohol ,deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.