• Koszyczki z ciasta filo z kremem mascarpone i świeżymi malinami
2023-01-18

Malinowe koszyczki z kremem cytrynowym

  • 12 porcji
  • 45 minut
  • 12-15 minut
  • z likierem

Zrób swojej lepszej połówce słodkie koszyczki z kremem mascarpone! Tajnym składnikiem jest… likier cytrynowy.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 1

    opakowanie ciasta filo (300 g)

  • 60

    g masła

  • 2

    łyżki cukru pudru + do posypania

  • 300

    g serka ricotta

  • 300

    g serka mascarpone

  • świeże maliny do podania

  • 2

    łyżki likieru cytrynowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser ricotta i mascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować z cukrem pudrem. Dodać likier cytrynowy i całość starannie wymieszać. Krem przykryć i wstawić do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Masło roztopić w rondelku i lekko ostudzić.
  3. Ciasto filo wyjąć z opakowania. Każdy arkusz równomiernie posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim, po czym pokroić na 12 równych kwadratów.
  4. Wgłębienia w formie do muffinek posmarować roztopionym masłem. Włożyć do nich wykrojone kwadraty z ciasta, formując koszyczki. Piec przez 12-15 minut na złoty kolor.
  5. Gotowe koszyczki wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Następnie wypełnić je kremem cytrynowym. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość oprószyć cukrem pudrem.

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.