• Lody ajerkoniakowe
2023-01-03

Kremowe lody na ajerkoniaku

  • 4 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • z ajerkoniakiem

Świetnie smakują nawet zimą! Szalony karnawał czy wakacyjne upały – każdy sezon jest idealny na ajerkoniakowe lody!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    g schłodzonej śmietany 36%

  • 250

    g mleka słodzonego zagęszczonego

  • 0.5

    szklanki ajerkoniaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Ucierając, stopniowo dodawać mleko zagęszczone.
  2. Gdy bita śmietana i mleko się dobrze połączą, porcjami dolewać ajerkoniak, stale miksując.
  3. Gotową masę przelać do plastikowego pojemnika z pokrywką. Lody wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Można podawać oprószone mielonym cynamonem.

Sprawdź też! Deser bezowy z ajerkoniakiem

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.