• świąteczny deser - mandarynki w czekoladzie
2023-11-13

Mandarynki w czekoladzie z pistacjami

  • 6 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie
  • z brandy

Przygotowanie cząstek mandarynki w czekoladzie jest niezwykle proste. Idealnie prezentują się na świątecznym stole!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 6

    mandarynek

  • 120

    ml ciemnej czekolady

  • 1

    łyżka brandy (opcjonalnie)

  • 0.5

    szklanki posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Blachę lub dużą deskę do krojenia wyścielić pergaminem.
  2. Czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Rozpuścić na małym ogniu z dodatkiem brandy (opcjonalnie), cały czas mieszając. Czekoladę można też roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Kawałki owoców zanurzać do połowy w roztopionej czekoladzie i odkładać na pergamin.
  4. Czekoladę na mandarynkach posypać posiekanymi pistacjami, po czym deser wstawić do lodówki, by czekolada stężała. Do momentu podania przechowywać w chłodnym miejscu. Spożyć w ciągu 2-3 dni.

Sprawdź też! Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)





  • Najczęściej używamy czekolady o zawartości 70% kakao, ale można też sięgnąć po czekoladę mleczną, jeśli przekąska ma być słodsza.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.