2023-02-09
Suflet z porem na winie
Pyszny, delikatny suflet przygotowany na porze duszonym wcześniej w białym winie. Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
SKŁADNIKI
-
1
por
-
2
jajka
-
150
ml bulionu warzywnego
-
100
ml białego wina wytrawnego
-
2
łyżki startego sera żółtego
-
2
łyżki jogurtu naturalnego
-
1
łyżka masła + do posmarowania foremek
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Por opłukać i osuszyć, po czym pokroić w półplasterki. Jajka rozbić – białka oddzielić od żółtek.
- Na patelni rozpuścić masło i wrzucić por. Przez chwilę smażyć, mieszając, aż się zeszkli. Dolać bulion i wino. Por dusić, aż cały płyn odparuje. Przestudzić.
- Por zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Dodać starty ser, żółtka, jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dołożyć do masy z pora i delikatnie wymieszać łyżką.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Kokilki posmarować masłem i wypełnić masą z pora. Piec ok. 30 minut.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy