• Sos berneński na winie. Bardzo łatwy przepis
2024-04-23

Sos berneński na winie, który zawsze wychodzi!

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Idealny dodatek do steków i pieczonych warzyw. Z pewnością doda elegancji Twojemu daniu. Spróbuj, jakie to proste!

SKŁADNIKI
  • 60

    ml wytrawnego białego wina

  • 60

    ml białego octu winnego

  • 1

    mała szalotka

  • 2

    łyżki liści estragonu

  • 3

    żółtka

  • 1

    łyżeczka soku z cytryny

  • 0.5

    roztopionego masła

  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do małego rondla wlać wino oraz ocet. Dodać posiekaną szalotkę oraz połowę estragonu. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym zmniejszyć płomień i gotować przez 5-7 minut, aż płyn zredukuje się do ok. 2 łyżek.
  2. Wywar przecedzić i odstawić na 5 minut, żeby przestygł.
  3. Do misy blendera wrzucić żółtka, sok z cytryny oraz sól, po czym wlać wywar z wina. Miksować ok. 5 sekund, by składniki się połączyły.
  4. Włączyć średnie obroty miksera i do żółtek cienkim strumieniem wlewać masło. Mieszać aż sos będzie miał konsystencję emulsji.
  5. Pozostały estragon drobno posiekać i wrzucić do sosu. Podawać na ciepło jako dodatek do mięs lub grillowanych warzyw.

Sprawdź też! 5 najlepszych przepisów na steki dla prawdziwych hedonistów

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.