2024-04-23
Sos berneński na winie, który zawsze wychodzi!
Idealny dodatek do steków i pieczonych warzyw. Z pewnością doda elegancji Twojemu daniu. Spróbuj, jakie to proste!
SKŁADNIKI
-
60
ml wytrawnego białego wina
-
60
ml białego octu winnego
-
1
mała szalotka
-
2
łyżki liści estragonu
-
3
żółtka
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
0.5
roztopionego masła
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Do małego rondla wlać wino oraz ocet. Dodać posiekaną szalotkę oraz połowę estragonu. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym zmniejszyć płomień i gotować przez 5-7 minut, aż płyn zredukuje się do ok. 2 łyżek.
- Wywar przecedzić i odstawić na 5 minut, żeby przestygł.
- Do misy blendera wrzucić żółtka, sok z cytryny oraz sól, po czym wlać wywar z wina. Miksować ok. 5 sekund, by składniki się połączyły.
- Włączyć średnie obroty miksera i do żółtek cienkim strumieniem wlewać masło. Mieszać aż sos będzie miał konsystencję emulsji.
- Pozostały estragon drobno posiekać i wrzucić do sosu. Podawać na ciepło jako dodatek do mięs lub grillowanych warzyw.
Sprawdź też! 5 najlepszych przepisów na steki dla prawdziwych hedonistów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy