2023-10-27
Smażone oliwki nadziewane migdałem
Pyszne oliwki z chrupiącą skórką podawane z majonezem cytrynowym na wermucie. Co za intrygujące połączenie!
SKŁADNIKI
-
160
g oliwek nadziewanych migdałami (lub fetą)
-
100
g bułki tartej
-
4
owoce jałowca
-
3
łyżki mąki pszennej
-
1
jajko
-
olej do smażenia
-
Dip majonezowy:
-
2
łyżeczki wytrawnego białego wermutu
-
100
g majonezu
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce jałowca rozdrobnić w moździerzu i wymieszać z bułką tartą. Jajka starannie rozkłócić.
- Oliwki kolejno obtoczyć w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Nadmiar panierki delikatnie strząsnąć.
- W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić oliwki. Smażyć ok. 1-2 minut, aż panierka się ładnie zrumieni. Następnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia.
- Przygotować dip: majonez wymieszać z wermutem i sokiem z cytryny. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do oliwek.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy