• duszona wieprzowina na ciemnym piwie
2024-12-02

Schabowe duszone w piwie z cebulą

  • 5 porcji
  • 50 minut
  • na piwie

To przepis dla miłośników schabowych, którzy szukają nowych inspiracji.

SKŁADNIKI
  • 800

    g schabu

  • 2

    duże cebule

  • 4

    ząbki czosnku

  • 350

    ml ciemnego piwa, np. typu porter

  • 2

    gałązki rozmarynu

  • 2

    łyżeczki miodu

  • sól, pieprz

  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Następnie każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pociąć w piórka.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć schabowe. Dodać cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przez chwilę smażyć razem, aż cebula się zeszkli.
  3. Mięso zalać piwem, dodać miód oraz wrzucić gałązki rozmarynu. Całość dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dowiedz się więcej! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.