2024-12-02
Schabowe duszone w piwie z cebulą
To przepis dla miłośników schabowych, którzy szukają nowych inspiracji.
SKŁADNIKI
-
800
g schabu
-
2
duże cebule
-
4
ząbki czosnku
-
350
ml ciemnego piwa, np. typu porter
-
2
gałązki rozmarynu
-
2
łyżeczki miodu
-
sól, pieprz
-
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Następnie każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pociąć w piórka.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć schabowe. Dodać cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przez chwilę smażyć razem, aż cebula się zeszkli.
- Mięso zalać piwem, dodać miód oraz wrzucić gałązki rozmarynu. Całość dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dowiedz się więcej! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy