2023-08-10
Schab z kością z sosem śliwkowym na porto
Oto danie pełne smaków i aromatów. Koło tego przepisu nie można przejść obojętnie.
SKŁADNIKI
-
2
kotlety wieprzowe z kością
-
2
łyżeczki cukru trzcinowego
-
0.5
łyżeczki wędzonej papryki w proszku
-
150
g śliwek
-
2
łyżeczki oliwy z oliwek
-
1
szalotka
-
150
ml wytrawnego porto
-
70
ml octu balsamicznego
-
1
łyżka płynnego miodu
-
suszony tymianek (opcjonalnie)
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki opłukać i usunąć z nich pestki. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek.
- Dodać porto, ocet oraz miód. Chwilę podgrzewać, po czym wrzucić śliwki. Całość dusić na średnim ogniu przez 5-8 minut, często mieszając.
- Gdy sos się zredukuje i śliwki zmiękną, całość doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie tymiankiem. Zdjąć z ognia i odstawić na czas przygotowywania mięsa.
- Osuszone kotlety wieprzowe oprószyć solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz cukrem trzcinowym.
- Kotlety smażyć na mocno rozgrzanym ruszcie lub na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony (pamiętaj, w przeciwieństwie do wołowiny, wieprzowina musi być dobrze wysmażona). Podawać z sosem śliwkowym.
Sprawdź też! Gruszki gotowane w porto z czekoladą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy