2022-07-10
Sałatka z rukolą i truskawkami
Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i potrafi w sobie rozkochać niejedną kobietę. Świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia, gdy nagle nachodzi nas ochota na… coś dobrego.
SKŁADNIKI
-
100
g rukoli
-
100
g truskawek
-
1
opakowanie mozzarelli mini
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
2
łyżki octu balsamicznego
-
1
łyżka płynnego miodu
-
1
łyżka szampana
-
1
łyżka musztardy dijon
PRZYGOTOWANIE:
- Rukolę opłukać i odstawić do ocieknięcia. Kulki mozzarelli osączyć z zalewy.
- Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.
- Zrobić sos sałatkowy: oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym, miodem, musztardą oraz szampanem.
- Rukolę wyłożyć na talerze, a na niej ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki truskawek. Całość polać przygotowanym sosem sałatkowym.
Sprawdź też! Truskawki – owoce, które działają na wyobraźnię
- Rukolę można wymieszać z liśćmi świeżego szpinaku oraz roszponką. Sałatka doskonale smakuje też z kozim serem. Wierzch polecamy posypać zrumienionymi na suchej patelni łuskanymi ziarnami słonecznika.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy