2022-11-30
Ryba pieczona w cydrze
A może rybka? Wiadomo, że lubi pływać, ale tym razem to cydr smaku jej dodaje!
SKŁADNIKI
-
2
świeże ryby (np. dorada lub dorsz)
-
300
ml wytrawnego cydru
-
100
g masła
-
1
papryczka chili
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
1
łyżka sosu sojowego
-
1
cytryna
-
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Papryczkę chili przeciąć na pół, usunąć ziarenka i drobno posiekać. Cytrynę umyć i wycisnąć z niej sok.
- Do miseczki przelać oliwę i sos sojowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili oraz sok z cytryny. Wymieszać.
- Ryby dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć solą (również od wewnątrz). Następnie starannie posmarować je przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ryby przełożyć do formy żaroodpornej i piec ok. 20 minut. Następnie ryby podlać połową cydru, a na wierzchu ułożyć połowę masła pokrojonego w plasterki. Piec kolejne 10 minut.
- Gdy alkohol odparuje, ryby podlać pozostałym cydrem i ułożyć resztę masła. Piec przez kolejne 10-15 minut, aż ryba się zarumieni. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg na 5 minut, by skórka zrobiła się złota i bardziej chrupiąca.
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy