2024-09-11
Risotto grzybowe z brandy
Idealne na elegancki obiad lub kolację. Zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie bogactwem smaków.
SKŁADNIKI
-
300
g ryżu do risotto (np. arborio)
-
300
g świeżych grzybów leśnych
-
1
cebula
-
1
ząbek czosnku
-
100
ml brandy
-
1
l bulionu warzywnego
-
50
g masła
-
50
g startego parmezanu
-
posiekana natka pietruszki do podania
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby oczyścić i pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na połowie masła na dużej patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz grzyby. Całość podsmażać do miękkości.
- Do składników na patelni wsypać ryż, wymieszać i podsmażać przez 2-3 minuty, aż stanie się lekko szklisty.
- Ryż podlać brandy i dusić na małym ogniu, aż większość alkoholu odparuje. Następnie dodać chochelkę bulionu i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać, aż ryż będzie al dente.
- Gdy risotto będzie gotowe, zdjąć je z ognia i wmieszać resztę masła oraz starty parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Sprawdź też! Wino i grzyby – poznaj najlepsze pary!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy