• Risotto z grzybami leśnymi z dodatkiem brandy
2024-09-11

Risotto grzybowe z brandy

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • z brandy
  • bez mięsa

Idealne na elegancki obiad lub kolację. Zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie bogactwem smaków.

SKŁADNIKI
  • 300

    g ryżu do risotto (np. arborio)

  • 300

    g świeżych grzybów leśnych

  • 1

    cebula

  • 1

    ząbek czosnku

  • 100

    ml brandy

  • 1

    l bulionu warzywnego

  • 50

    g masła

  • 50

    g startego parmezanu

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby oczyścić i pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na połowie masła na dużej patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz grzyby. Całość podsmażać do miękkości.
  2. Do składników na patelni wsypać ryż, wymieszać i podsmażać przez 2-3 minuty, aż stanie się lekko szklisty.
  3. Ryż podlać brandy i dusić na małym ogniu, aż większość alkoholu odparuje. Następnie dodać chochelkę bulionu i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać, aż ryż będzie al dente.
  4. Gdy risotto będzie gotowe, zdjąć je z ognia i wmieszać resztę masła oraz starty parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać posypane świeżą natką pietruszki.

Sprawdź też! Wino i grzyby – poznaj najlepsze pary!

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.