2024-06-07
Pulpety z boczkiem na bourbonie
To wcale nie musi być danie obiadowe. Ułóż pulpety na talerzu, a w każdy wbij małą wykałaczkę – przekąska na imprezę gotowa! Goście mogą się częstować.
SKŁADNIKI
-
6
plasterków wędzonego boczku
-
500
g mielonej wołowiny
-
0.5
cebuli
-
0.5
szklanki bułki tartej
-
1
duże jajko
-
1
łyżeczka papryczki chili w proszku
-
1
łyżeczka soli
-
1
łyżka oleju roślinnego
-
1
szklanka sosu barbecue
-
0.5
szklanki bulionu wołowego
-
60
ml bourbona
-
prażony sezam (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Boczek i cebulę drobno pokroić, po czym podsmażyć razem na rozgrzanej patelni. Składniki przełożyć do misy malaksera i zmiksować.
- Do boczku z cebulą dołożyć mięso mielone, bułkę tartą, jajko, chili w proszku i sól. Całość wymieszać ręką do połączenia. Z masy uformować niewielkich rozmiarów klopsiki.
- Na patelni rozgrzać olej. Następnie ułożyć na nim mięsne kulki i smażyć przez 8-10 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę. Gotowe klopsiki przełożyć na talerz.
- Z patelni odlać tłuszcz, po czym wlać sos barbecue, bulion oraz bourbon i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż się zagotuje.
- Do sosu włożyć klopsiki i całość gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Gotowe pulpety można wyjąć z sosu – każdy z nich nabić na wykałaczkę i oprószyć sezamem (opcjonalnie). Mięsne kulki ułożyć na talerzu. Sos z patelni zlać i podawać do pulpetów.
Sprawdź też! Whisky a bourbon. 5 różnic, które musisz znać
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy