2023-03-19
Pudding owocowy z nutą whisky
Czasami niewiele potrzeba do szczęścia! Chcesz osłodzić sobie życie? Oto idealny sposób!
SKŁADNIKI
-
3
twarde jabłka (np. Granny Smith)
-
2
łyżki soku z cytryny
-
2
łyżeczki skórki startej z cytryny
-
1.5
szklanki cukru pudru + do posypania
-
500
g mieszanki mrożonych owoców
-
2
jajka
-
0.5
szklanki mleka
-
3
łyżki whisky
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1
szklanka mąki pszennej
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i przełożyć na patelnię. Następnie skropić je sokiem z cytryny i posypać 1 szklanką cukru.
- Jabłka dusić na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym skropić 1 łyżką whisky. Dusić jeszcze przez 3-4 minuty, mieszając. Ostudzić i połączyć z mrożonymi owocami.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C. Jajka rozkłócić z mlekiem, pozostałą whisky, skórką z cytryny oraz esencją waniliową.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i resztą cukru pudru, po czym dołożyć do masy jajecznej i dokładnie zmiksować.
- Owoce przełożyć do kokilek lub formy na tartę o średnicy ok. 24 cm i zalać przygotowanym ciastem. Piec przez 30-35 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy