2024-02-28
Przegrzebki z dressingiem na wódce i limonce
Te proste smażone przegrzebki z wódką i sosem limonkowym to świetny pomysł na elegancką przystawkę. Idealna, by celebrować ważne chwile.
SKŁADNIKI
-
12
przegrzebków
-
1
limonka
-
2
łyżeczki nierafinowanego cukru
-
2
łyżeczki wody
-
5
łyżek wódki
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
1
łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Limonkę pokroić w ćwiartki, po czym zmiksować lub utrzeć za pomocą muddlera z cukrem. Dodać wodę oraz wódkę i całość dobrze wymieszać. Odstawić na kilka minut, by smaki się połączyły. Następnie płyn przecedzić prze małe sitko.
- Przegrzebki osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, po czym smażyć na rozgrzanej oliwie po 30 sekund z każdej strony.
- Przegrzebki ułożyć na muszlach lub na dekoracyjnym talerzu i skropić przygotowanym dressingiem. Udekorować według uznania, np. plasterkiem chili i listkiem kolendry.
Sprawdź też! TOP 8. Najlepsze polskie wódki zbożowe
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy