2025-01-13

Polenta z sosem bolońskim

  • 2 porcje
  • 45 minut
  • na winie

Polenta to tradycyjna potrawa wywodząca się z północnych Włoch. Podawana z sosem bolońskim to wspaniały przykład kreatywności kulinarnej!

SKŁADNIKI
  • 500

    g mielonego mięsa wołowego

  • 2

    marchewki

  • 1

    cebula

  • 4

    ząbki czosnku

  • 80

    ml wytrawnego czerwonego wina

  • 4

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1.5

    szklanki krojonych pomidorów w puszce

  • 180

    ml bulionu drobiowego

  • 1

    liść laurowy

  • 3

    łyżki śmietany 30%

  • 4.5

    szklanki wody

  • 1.5

    szklanki gruboziarnistej mąki kukurydzianej

  • 3

    łyżki startego parmezanu

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewkę, cebulę i ząbki czosnku obrać, po czym drobno pokroić.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić mięso mielone i podsmażać przez 3-5 minut, aż się lekko zrumieni.
  3. Do mięsa dołożyć marchewkę, cebulę oraz czosnek i składniki smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.
  4. Mięso zalać winem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie dodać pomidory, bulion, liść laurowy i 1/2 łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.
  5. Z sosu usunąć liść laurowy. Dołożyć śmietanę i dokładnie wymieszać, a na końcu doprawić solą oraz pieprzem.
  6. W międzyczasie zagotować 4,5 szklanki wody z 1 łyżką soli. Wlać pozostałą oliwę i wsypać mąkę kukurydzianą. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając, aż powstanie gęsta polenta. Pod koniec wmieszać starty parmezan.
  7. Polentę podawać z przygotowanym sosem bolońskim.

Sprawdź też! Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór prosto ze słonecznej Italii

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Wino do pizzyChianti

Sos boloński ma pomidorową bazę, która jest dość kwasowa. Wina z odmiany sangiovese, głównego szczepu w chianti, również mają naturalną kwasowość. To sprawia, że wino „dogaduje się” z pomidorami. W rezultacie smaki harmonijnie się uzupełniają.

Chianti ma też średnią ilość tanin, dzięki czemu świetnie radzi sobie z tłustością mięsa.

Dowiedz się więcej! Renesans chianti! Poznaj odmiany, których warto spróbować!

 




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.