2025-01-02
Piersi kaczki z nutą brandy
Proste, ale wykwintne. To danie sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej francuskiej restauracji.
SKŁADNIKI
-
2
piersi kaczki
-
1
łyżka masła
-
2
łyżki miodu
-
0.5
szklanki soku pomarańczowego
-
50
ml brandy
-
1
łyżeczka musztardy dijon
-
2
ząbki czosnku
-
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piersi kaczki oprószyć solą oraz pieprzem, po czym ułożyć na gorącej patelni skórą do dołu. Smażyć ok. 5 minut, aż skórka będzie chrupiąca i złocistobrązowa.
- Mięso odwrócić na drugą stronę i smażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć do formy żaroodpornej. Piersi kaczki wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut.
- Z patelni po smażeniu mięsa zlać nadmiar tłuszczu (zostawić ok. 1 łyżkę), a następnie wrzucić masło i je rozpuścić. Dodać miód, sok pomarańczowy, brandy, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Całość gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Przygotowanym sosem polać piersi kaczki i piec jeszcze 5 minut.
Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy