• Piersi kaczki z brandy
2025-01-02

Piersi kaczki z nutą brandy

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 15 minut
  • z brandy

Proste, ale wykwintne. To danie sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej francuskiej restauracji.

SKŁADNIKI
  • 2

    piersi kaczki

  • 1

    łyżka masła

  • 2

    łyżki miodu

  • 0.5

    szklanki soku pomarańczowego

  • 50

    ml brandy

  • 1

    łyżeczka musztardy dijon

  • 2

    ząbki czosnku

  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piersi kaczki oprószyć solą oraz pieprzem, po czym ułożyć na gorącej patelni skórą do dołu. Smażyć ok. 5 minut, aż skórka będzie chrupiąca i złocistobrązowa.
  2. Mięso odwrócić na drugą stronę i smażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć do formy żaroodpornej. Piersi kaczki wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut.
  3. Z patelni po smażeniu mięsa zlać nadmiar tłuszczu (zostawić ok. 1 łyżkę), a następnie wrzucić masło i je rozpuścić. Dodać miód, sok pomarańczowy, brandy, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  4. Całość gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Przygotowanym sosem polać piersi kaczki i piec jeszcze 5 minut.

Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.