2022-08-10
Pieczony bakłażan z granatem
Szukasz czegoś, co będzie idealnym rozpoczęciem domowej randki? Oto Twój przepis na bardzo smakowity wstęp!
SKŁADNIKI
-
2
małe bakłażany
-
200
g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
-
1
łyżka pasty tahini
-
1
ząbek czosnku
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
1
mały granat
-
garść kolendry
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Bakłażany opłukać, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół.
- Każdą połówkę bakłażana posmarować oliwą z oliwek i oprószyć solą morską, po czym przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę. Piec przez 20-30 minut, aż bakłażany się zrumienią i będą miękkie.
- Jogurt połączyć z pastą tahini oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny i całość doprawić solą oraz pieprzem.
- Granat przekroić na pół i wydrążyć pestki. Kolendrę opłukać, osuszyć i posiekać.
- Upieczone bakłażany przełożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jogurtowym i posypać pestkami granatu oraz posiekaną kolendrą. Całość skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Sprawdź też! Bakłażan. Dlaczego nazywany jest gruszką miłości?
- Tahini to pasta przygotowywana na bazie sezamu, nazywana też masłem sezamowym. Jest często wykorzystywana w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Dodaje się ją do sałatek, mięs, a nawet deserów. Tahini można bez problemu kupić w większych sklepach i dyskontach.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy