• Włoskie kluski w sosie pod serem mozzarella
2023-11-01

Pieczone gnocchi pod mozzarellą

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 12-15 minut
  • bez mięsa

To danie stanie się jednym z Twoich ulubionych obiadów. Niezwykle proste, ale pełne wdzięku… szczególnie, gdy podasz je z kieliszkiem włoskiego wina.

SKŁADNIKI
  • 500

    g gnocchi

  • 1.5

    szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem

  • 2

    łyżki śmietany 30%

  • 1

    szklanka pomidorów koktajlowych

  • 2

    opakowania mozzarelli

  • suszone zioła prowansalskie, bazylia i oregano

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek do posmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą z oliwek.
  2. Passatę przelać do rondelka, połączyć ze śmietaną i podgrzać. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  3. Połowę sosu wylać na dno naczynia i równomiernie go rozprowadzić. Następnie ułożyć umyte pomidorki koktajlowe oraz gnocchi*.
  4. Na wierzch wylać pozostały sos pomidorowy, po czym ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
  5. Danie wstawić do gorącego piekarnika i piec  12-15 minut, aż ser się całkowicie rozpuści. Gotową zapiekankę posypać ziołami. Serwować z czerwonym winem.

* Jeśli gnocchi jest zamrożone, trzeba je wcześniej wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 1/3 czasu podaną na opakowaniu – kluski dogotują się w piekarniku.

Sprawdź też! Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Barbera

Charakterystyczne cechy dobrej barbery to świeża kwasowość, stosunkowo niski poziom garbników oraz wybijające się na pierwszy plan aromaty czerwonych owoców. To wino idealnie połączy się z naszym sosem pomidorowym.

Szczególnie warte uwagi są barbery z Piemontu lub z prowincji Emilia-Romagna.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.