• Makaron z sosem na czerwonym winie
2025-02-05

Penne rosso, czyli makaron z sosem na czerwonym winie

  • 2 porcje
  • 35 minut
  • 25 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Gęsty, aksamitny sos z pieczoną papryką, pomidorami i ziołami otula makaron, tworząc pełnię smaku z lekką nutą pikantności. Proste składniki, a efekt zachwycający!

SKŁADNIKI
  • 250

    g makronu penne

  • 1

    czerwona cebula

  • 5

    ząbków czosnku

  • 2

    czerwone papryki

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek + do skropienia

  • 1

    puszka krojonych pomidorów

  • 180

    ml czerwonego wina

  • 1

    łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1

    łyżeczka suszonego oregano

  • 1

    łyżeczka suszonej bazylii

  • 0.5

    łyżeczki pieprzu cayenne

  • szczypta płatków chili do podania

  • starty parmezan do podania

  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Papryki umyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Warzywa razem z ząbkami czosnku ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec ok. 25 minut.
  2. Czerwoną cebulą posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następie wrzucić suszone zioła i podsmażać przez 2-3 minuty.
  3. Do cebuli dołożyć krojone pomidory z puszki i koncentrat oraz wlać czerwone wino. Sos doprowadzić do wrzenia, po czym gotować przez kilka minut na małym ogniu.
  4. Z upieczonych papryk i czosnku usunąć skórkę. Warzywa rozdrobnić i dorzucić do sosu. Całość dusić na małym ogniu przez 20 minut.
  5. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  6. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go solą oraz pieprzem cayenne. Podawać z ugotowanym makaronem. Danie posypać płatkami chili oraz starym parmezanem.

Sprawdź też! Najlepsze czerwone wino do gotowania. Nasze TOP 10!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chianti

Chianti bazuje na szczepie sangiovese, który charakteryzuje się wysoką kwasowością i nutami czerwonych owoców, wiśni, suszonych ziół oraz lekką pikantnością, co świetnie komponuje się z pomidorowym sosem, oregano i bazylią. Dodatkowo taniny w chianti doskonale równoważą intensywność pieczonej papryki.

Dowiedz się więcej! Renesans chianti! Poznaj odmiany, których warto spróbować!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.