• Hiszpańska paella z owocami morza, chorizo i szafranem
2023-03-09

Paella z szafranem i chorizo

  • 6 porcji
  • 1 godzina
  • na winie

To nie takie trudne! Możesz zrobić pyszną, autentyczną paellę, najpopularniejsze danie w Hiszpanii, we własnej kuchni i zaprosić znajomych na ucztę.

SKŁADNIKI
  • 30

    ml oliwy z oliwek

  • 1

    cebula

  • 1

    czerwona papryka

  • 4

    ząbki czosnku

  • 3

    pomidory

  • 1

    liść laurowy

  • 1

    łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki w proszku

  • 0.5

    łyżeczki szafranu

  • 60

    ml białego wina wytrawnego

  • 200

    g chorizo

  • 2

    szklanki ryżu do risotto

  • 1

    l bulionu drobiowego

  • kilka dużych krewetek (obranych)

  • 200

    g małży

  • 200

    g krążków kalmarów

  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Paprykę umyć i pokroić w małą kostkę. Pomidory delikatnie naciąć, po czym sparzyć, usunąć skórkę i drobno pociąć. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Smażyć ok. 2 minut.
  2. Do składników na patelni wrzucić pomidor, liść laurowy, paprykę w proszku, szafran oraz po szczypcie soli i pieprzu. Podsmażać ok. 5 minut, mieszając. Następnie wlać wino i całość dusić przez 10 minut na niewielkim ogniu.
  3. Chorizo pokroić w plasterki i razem z ryżem dołożyć na patelnię. Podsmażać ok. 1 minuty, po czym zalać bulionem. Potrząsnąć patelnią, aby ryż ułożył się równomiernie na całej powierzchni. Gotować przez 15-20 minut na niewielkim ogniu bez mieszania do miękkości ryżu. Jeśli po podanym czasie wciąż jest twardawy, należy dodać wodę i dusić, aż ryż wchłonie cały płyn.
  4. Na wierzchu mieszanki ułożyć krewetki, małże i kalmary. Całość podgrzewać pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut.
  5. Patelnię z paellą zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić na 10 minut. Danie można udekorować kawałkami cytryny lub limonki oraz posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! Calimocho – hiszpański drink na winie

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chardonnay

Do tej potrawy serwujemy delikatne młode wina, które nie będą miały dominującego smaku. Hiszpańskie chardonnay jest doskonałym wyborem bez względu na to, czy paella jest przygotowana z samymi owocami morza, czy w miksie, czyli z kawałkami mięsa.

Do paelli miks warto też rozważyć wino różowe.

  • Do przygotowania paelli można użyć mrożonych owoców morza. Przed dodaniem do potrawy dobrze je wcześniej rozmrozić.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.