• Hiszpański drink na czerwonym winie
2023-08-10

Calimocho – hiszpański drink na winie

  • 4 porcje
  • 3 minuty

To połączenie czerwonego wina z… colą! Przyznać trzeba, że dobranie tej pary było śmiałym krokiem. Ale do odważnych świat należy! Efekt jest elektryzujący!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego

  • 500

    ml coca-coli

  • 0.5

    cytryny

  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dzbanka wrzucić kostki lodu, po czym wlać wino oraz coca-colę. Wymieszać.
  2. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać do koktajlu. Drink przelać do szklanek wypełnionych lodem. Można udekorować plasterkiem cytryny.

Sprawdź też! Jak czytać etykiety win hiszpańskich?

(fot. depositphotos)





  • Inna nazwa tego drinka to Kerri Mucho lub Kalimotxo. Popularny jest nie tylko w Hiszpanii, ale i w Portugali, Meksyku i Argentynie. Można do niego dodać odrobinę rumu lub likieru wiśniowego.
Tagi drinki ,wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.