2024-04-11
Oliwki w ginie
Doskonała przekąska na ciepło do chrupiącego pieczywa i kieliszka ginu.
SKŁADNIKI
-
250
g oliwek
-
80
ml dobrej jakości oliwy z oliwek
-
3
łyżki ginu
-
3
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-
2
łyżki drobno startej skórki z cytryny
-
1
mała gałązka rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
- Do niewielkiego rondelka wlać oliwę, po czym wrzucić przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku. Całość podgrzać na średnim ogniu (nie za mocno, by czosnek nie zaczął się smażyć).
- Do oliwy wrzucić ziarenka pieprzu, skórkę z cytryny oraz gałązki rozmarynu. Podgrzewać ok. 2 minut na małym ogniu.
- Oliwki wymieszać z ginem oraz oliwą. Całość podgrzewać przez 6-7 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Podawać na ciepło z pieczywem.
Sprawdź też! Nie tylko z tonikiem. Poznaj 8 pysznych koktajli na ginie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy