• Łata wołowa - grillowane steki w ginie
2023-03-29

Stek macerowany w ginie

  • 4 porcje
  • 25 minut + czas oczekiwania
  • na ginie

Doskonały propozycja na spotkanie przy grillu. To będzie hit nadchodzącego sezonu!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 800

    g łaty wołowej

  • 50

    ml ginu

  • 50

    ml sosu sojowego

  • 50

    ml oliwy z oliwek

  • 2

    ząbki czosnku

  • 20

    g imbiru

  • 1

    limonka

  • 2

    łyżeczki cukru trzcinowego

  • 1

    łyżeczka soli morskiej

  • 6

    jagód jałowca

PRZYGOTOWANIE:

  1. Limonkę sparzyć, wysuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Wrzucić do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z 1/2 limonki.
  2. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dołożyć do składników w miseczce. Następnie dodać roztarte w moździerzu jagody jałowca, cukier, świeżo zmieloną sól, oliwę z oliwek, sos sojowy oraz gin. Dokładnie wymieszać.
  3. Mięso zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Wołowinę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (wcześniej warto posmarować ją odrobiną oliwy) lub grillu po 3-4 minuty z każdej strony.

Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?

(fot. depositphotos)





Tagi gin ,grill




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.