• Zapiekany makaron w sosie pomidorowym na białym wermucie
2024-02-22

Muszle z ricottą i szpinakiem w sosie na wermucie

  • 6 porcji
  • 45 minut
  • 30-35 minut
  • na wermucie
  • bez mięsa

Zaproś przyjaciół na smaczną kolację z toastami i pysznym wermutem!

SKŁADNIKI
  • 250

    g makaronu conchiglioni (duże muszle makaronowe)

  • 800

    g krojonych pomidorów z puszki

  • 80

    ml koncentratu pomidorowego

  • 4

    szklanki bulionu warzywnego

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    cebula

  • 5

    ząbków czosnku

  • 1

    liść laurowy

  • 1

    łyżeczka ziół prowansalskich

  • 80

    ml białego wytrawnego wermutu

  • 250

    g rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)

  • 500

    g sera ricotty

  • 1

    szklanka startego parmezanu

  • 2

    szklanki startej mozzarelli

  • 1

    jajko

  • 1.5

    łyżeczki cukru

  • liście bazylii do dekoracji

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić go i przelać bardzo zimną wodą, aby się nie skleił.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, po czym wrzucić liść laurowy oraz zioła prowansalskie. Podsmażać, aż cebula się zeszkli.
  3. Do cebuli z czosnkiem dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać ok. 1 minuty. Następnie wlać wermut i całość dusić na małym ogniu, aż 2/3 alkoholu odparuje.
  4. Do składników na patelni dołożyć pomidory z puszki i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie usunąć liść laurowy, a sos zmiksować. Na końcu doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
  5. Szpinak dobrze odcisnąć i przełożyć do miseczki. Dodać ricottę, jajko, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1/3 parmezanu oraz połowę startej mozzarelli. Całość dobrze połączyć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Na dnie formy do pieczenia o wymiarach ok. 21 x 26 cm rozsmarować ok. 1 szklankę przygotowanego sosu pomidorowego.
  7. Muszle makaronowe napełnić farszem serowym i układać na sosie. Całość podlać pozostałym sosem.
  8. Makron piec pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie wierzch posypać pozostałym parmezanem oraz serem mozzarella i piec bez przykrycia przez 10-15 minut. Przed podaniem danie ozdobić listkami bazylii.

Sprawdź też! Jak dopasować wino do makaronu?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.