2024-02-22
Muszle z ricottą i szpinakiem w sosie na wermucie
Zaproś przyjaciół na smaczną kolację z toastami i pysznym wermutem!
SKŁADNIKI
-
250
g makaronu conchiglioni (duże muszle makaronowe)
-
800
g krojonych pomidorów z puszki
-
80
ml koncentratu pomidorowego
-
4
szklanki bulionu warzywnego
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
1
cebula
-
5
ząbków czosnku
-
1
liść laurowy
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
80
ml białego wytrawnego wermutu
-
250
g rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)
-
500
g sera ricotty
-
1
szklanka startego parmezanu
-
2
szklanki startej mozzarelli
-
1
jajko
-
1.5
łyżeczki cukru
-
liście bazylii do dekoracji
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić go i przelać bardzo zimną wodą, aby się nie skleił.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, po czym wrzucić liść laurowy oraz zioła prowansalskie. Podsmażać, aż cebula się zeszkli.
- Do cebuli z czosnkiem dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać ok. 1 minuty. Następnie wlać wermut i całość dusić na małym ogniu, aż 2/3 alkoholu odparuje.
- Do składników na patelni dołożyć pomidory z puszki i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie usunąć liść laurowy, a sos zmiksować. Na końcu doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
- Szpinak dobrze odcisnąć i przełożyć do miseczki. Dodać ricottę, jajko, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1/3 parmezanu oraz połowę startej mozzarelli. Całość dobrze połączyć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Na dnie formy do pieczenia o wymiarach ok. 21 x 26 cm rozsmarować ok. 1 szklankę przygotowanego sosu pomidorowego.
- Muszle makaronowe napełnić farszem serowym i układać na sosie. Całość podlać pozostałym sosem.
- Makron piec pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie wierzch posypać pozostałym parmezanem oraz serem mozzarella i piec bez przykrycia przez 10-15 minut. Przed podaniem danie ozdobić listkami bazylii.
Sprawdź też! Jak dopasować wino do makaronu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy