• Glazurowane marchewki
2025-03-05

Młode marchewki glazurowane w brandy

  • 6 porcji
  • 25 minut
  • z brandy
  • bez mięsa

Idealny dodatek do mięs zamiast tradycyjnej surówki. Ten smak Cię zaskoczy.

SKŁADNIKI
  • 1.5

    kg młodych marchewek

  • 0.5

    szklanki masła (pokrojonego w kostkę)

  • 0.5

    szklanki płynnego miodu

  • 70

    ml brandy

  • 2

    łyżki listków tymianku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na dużej głębokiej patelni zagotować wodę (wlać tylko tyle, by jej poziom wynosił ok. 1,5 cm), po czym wrzucić oczyszczone marchewki i gotować przez 5-9 minut, aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Odsączyć.
  2. Na tej samej patelni rozpuścić masło z miodem. Naczynie zdjąć z ognia i dolać brandy. Całość wymieszać i ponownie umieścić na palniku. Podgrzewać aż płyn zredukuje się do ok. 1/2 szklanki.
  3. Do przygotowanej glazury wrzucić marchewki oraz listki tymianku. Dokładnie połączyć. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem.

Sprawdź także! Wiosenna zupa marchewkowa z nutą pomarańczy

(fot. depositphotos)





  • Tymianek można zastąpić posiekaną natką pietruszki.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.