Strefa luksusu
Małże – przysmak z morskich głębin
Kiedyś jedzenie biedoty, dziś synonim elegancji, statusu i luksusu. Przywodzą na myśl wakacje, butelkę białego wina i ciepły wiatr. Czasem budują dystans, bo wydają się czymś nieosiągalnym w domowej kuchni. Tymczasem jest wręcz przeciwnie. Małże nie muszą kojarzyć się tylko z wytwornymi restauracjami. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i może dostarczyć nowych doznań kulinarnych podczas randki we własnym salonie. Chcesz podbić jej serce? Oswój małże!
Jak przygotować małże?
Małże nie są skomplikowanym daniem. Można je przyrządzić bardzo szybko – zwykle gotuje je się na parze lub w wodzie, a następnie dodaje do makaronu lub zup. Często serwowane są samodzielnie jako przekąska. Bez względu na to, jaki masz plan na małże, musisz je wcześniej odpowiednio przygotować.
- Sprawdź, czy muszle nie są pęknięte.
- Stuknij w każdą muszlę – powinna się zamknąć. Jeśli któreś nie zamykają się, oznacza to, że są martwe i nie należy ich jeść.
- Włóż małże do mocno osolonej wody na 20 minut – w tym czasie małże w naturalny sposób odfiltrują piasek (jeśli widzisz, że małże są mocno zanieczyszczone piaskiem, czynność tę warto powtórzyć).
- Małże przełóż do niesolonej zimnej wody. Odstaw na 10 minut, aby wypłukać nadmiar soli.
Jak gotować małże?
Najczęściej spotykanym sposobem jest przyrządzenie ich na parze. Do garnka z grubym dnem wlej trochę płynu i zagotuj – może być to woda, ale też wino, cydr lub bulion rybny. My polecamy zdecydowanie wino i to sauvignon blanc. Małże przełóż do durszlaka, ułóż na garnku (nie powinien być zanurzony w płynie) i przykryj pokrywką. Gotuj na parze ok. 2 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aż wszystkie małże się otworzą. I gotowe!
Jeśli przygotowujesz sos lub zupę, małże wystarczy wrzucić pod koniec gotowania – wystarczy kilka minut i danie będzie gotowe. To jest naprawdę tak proste!
Uwaga! Jeśli podczas gotowania skorupka małży nie otworzyła się, oznacza to, że ta sztuka nie nadaje się do jedzenia.
Jak serwować?
Często podaje się je jako przekąskę z kawałkiem masła i szczyptą soli morskiej albo z majonezem i świeżymi ziołami. Małże naprawdę nie potrzebują wykwintnych dodatków – same w sobie są gwiazdą na talerzu, więc nawet możesz je zaserwować z chrupiącymi frytkami. Naprawdę! Nie zapomnij tylko postawić obok osobnego talerzyka na skorupy. Mięso małży można wyciągać widelcem albo użyć pierwszej pustej muszli jak szczypiec, by wydobyć zawartość.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszny wieczór we dwoje, wypróbuj nasze 2 ulubione przepisy z małżami w roli głównej! Mule po marynarsku czy w sosie śmietanowym? Wybór należy do Ciebie!
Przygotuj małże na dwa sposoby!
Małże po marynarsku, czyli mule w białym winie
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 kg małży
- 3 cebule szalotki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
- Małże przygotować według wcześniej instrukcji. Szalotki obrać i posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i drobno pokroić.
- Szalotkę zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku. Następnie wrzucić natkę pietruszki oraz wlać białe wino. Zagotować.
- Do płynu wrzucić małże i gotować ok. 5 minut na dużym ogniu – skorupki powinny się otworzyć. W międzyczasie potrząsać garnkiem co jakiś czas, by małże równomiernie się ugotowały i obtoczyły w sosie winnym.
- Małże przełożyć na talerz. Można je posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki i podawać z bagietką czosnkową. W razie potrzeby z boku podać sól i pieprz.
Mule w sosie śmietanowym
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1 kg muli
- 1 cebula
- 150 ml półwytrawnego wina białego lub cydru
- 120 g śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Małże przygotować według wcześniej instrukcji. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podgrzewać.
- Do cebuli z czosnkiem wlać wino lub cydr oraz śmietanę. Całość podgrzewać ok. 3 minut na średnim ogniu bez przykrycia, by alkohol odparował. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Do sosu wrzucić mule i gotować pod przykryciem ok. 5 minut na dużym ogniu. Co jakiś czas potrząsać garnkiem lub mieszać mule, by się równomiernie obgotowały.
- Gdy wszystkie małże są otwarte, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Serwować z bagietką francuską – można ją maczać w powstałym sosie.
Chcesz więcej inspiracji? Sprawdź też nasze przepisy na małże duszone w piwie oraz małże zapiekane pod parmezanem.
Zuza Milewska