2024-07-24

Makaron z przegrzebkami

  • 2 porcje
  • 25 minut

Proste, szybkie i wykwintne danie, które tylko czeka, by je odkryć!

SKŁADNIKI
  • 200

    g linguine lub innego długiego makaronu

  • 200

    g przegrzebków (mrożonych lub świeżych)

  • 1

    łyżka oliwy do smażenia

  • 2

    łyżki masła

  • 0.5

    cytryny

  • 2

    ząbki czosnku

  • 60

    ml śmietany 30%

  • 1

    mała garść młodego szpinaku

  • sól, pieprz

  • starty parmezan do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mrożone przegrzebki odstawić na sicie do rozmrożenia. Następnie przełożyć je do miski i zalać 2 szklankami wody wymieszanej z 1 łyżką soli. Odstawić na 10 minut, po czym je wyjąć i osuszyć.
  2. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  3. Przegrzebki oprószyć solą oraz pieprzem, po czym dobrze obsmażyć z dwóch stron na oliwie, aż się zrumienią. Przegrzebki zdjąć z patelni.
  4. Na patelnię po smażeniu przegrzebków wrzucić masło i poczekać, aż się rozpuści. Następnie dodać skórkę startą z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażać ok. 1 minuty.
  5. Składniki na patelni zalać śmietaną i dodać ugotowany makaron oraz oczyszczony szpinak. Całość dobrze wymieszać i przez chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Na końcu dołożyć przegrzebki i chwilę podsmażać. Makaron przełożyć na talerze. Można podawać ze startym parmezanem.

Sprawdź też! Wino i owoce morza. Przegląd najlepszych połączeń

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chablis

Chablis, pochodzące z północnej części Burgundii we Francji, to jedno z najbardziej uznanych win na świecie. Produkowane wyłącznie ze szczepu chardonnay wyróżnia się swoją wyjątkową mineralnością, świeżością oraz elegancją, które doskonale komponują się z delikatnym smakiem przegrzebków oraz kremowym sosem z nutą cytryny.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.