• Tarta z rabarbarem
2024-05-24

Letnia tarta z rabarbarem i truskawkami

  • 10 porcji
  • 45 minut + oczekiwanie
  • z sherry

Któż nie kocha rabarbaru i truskawek? Teraz ta miłość może być jeszcze większa, bo dodaliśmy do nich odrobinę sherry.

SKŁADNIKI
  • 250

    g herbatników

  • 150

    g masła

  • 350

    g truskawek

  • 150

    g rabarbaru

  • 5

    łyżek konfitury malinowej

  • 3

    łyżki sherry lub nalewki malinowej

  • 500

    g schłodzonego sera mascarpone

  • 0.5

    szklanki mocno schłodzonej śmietany 30%

  • 5

    łyżek cukru

  • 1

    łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki, po czym pokroić w ćwiartki. Rabarbar umyć i pociąć na małe kawałki.
  2. Truskawki i rabarbar wymieszać z konfiturą oraz nalewką lub sherry, a następnie przełożyć do rondelka i chwilę podgrzewać, na niewielkim ogniu, mieszając, aż składniki zmiękną. Ostudzić i wstawić do lodówki.
  3. Masło rozpuścić. Herbatniki przełożyć do misy blendera i rozdrobnić. Dodać płynny tłuszcz i całość dokładnie wymieszać.
  4. Formę do tarty o średnicy 24-26 cm wyścielić pergaminem, po czym dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki.
  5. Mascarpone przełożyć do miski. Dodać śmietanę 30%, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Miksować ok. 2 minut, aż krem zrobi się puszysty.
  6. Masę serową przełożyć na schłodzony spód. Wierzch wyrównać, po czym rozprowadzić truskawki i rabarbar w syropie. Wstawić ponownie do lodówki, by całość stężała.

Sprawdź też przepis! Domowe ciasto z gotowanym rabarbarem w prosecco





TO PASUJE

Sherry

Sherry to wino, które jest wzmacniane alkoholem (zazwyczaj brandy) i ma moc średnio 16-22% ABV. Produkowane jest w subregionie hiszpańskiej Andaluzji określanym jako Marco de Jerez. Do naszego deseru należy wybrać słodkie sherry – na etykiecie możesz szukać określeń Cream sherry lub Pedro Ximénez.

Pamiętaj, że sherry powstaje z winogron. Nie należy jej mylić z wiśniowymi likierami i nalewkami.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.