• grillowane brzoskwinie w glazurze na bourbonie
2024-04-10

Brzoskwinie z glazurą na bourbonie

  • 4 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na bourbonie

Latem na ruszcie, w chłodnie dni na patelni grillowej – te brzoskwinie osłodzą Ci życie niezależnie od pogody!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 60

    ml bourbona

  • 100

    g miękkiego masła

  • 1

    szklanka brązowego cukru

  • 1

    cytryna

  • 0.5

    szklanki wody

  • 4

    dojrzałe brzoskwinie

  • lody waniliowe lub sorbet cytryny do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do małego rondelka wlać bourbon, po czym dodać masło, cukier, wodę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.
  2. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zostawić na ogniu na 5 minut.
  3. Brzoskwinie opłukać i osuszyć, po czym przekroić na połówki. Każdą z nich posmarować za pomocą pędzelka kuchennego przygotowanym syropem na bourbonie. Odstawić na 30 minut.
  4. Połówki owoców ułożyć na tacce na ruszcie lub na patelni grillowej rozcięciem do dołu. Smażyć przez 2-3 minuty, aż wierzch się skarmelizuje.
  5. Brzoskwinie odwrócić na drugą stronę i grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Owoce podawać z lodami. Można je także serwować np. sosem karmelowym lub czekoladowym.

Sprawdź też! Karmelowo-rumowy sos do deserów

(fot. depositphotos)





Tagi bourbon ,deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.