• ciasto z rabarbarem w prosecco i Aperolu
2024-04-30

Domowe ciasto z gotowanym rabarbarem w prosecco

  • 12 porcji
  • 45 minut
  • 25-30 minut
  • na prosecco

Gotowany syrop rabarbarowy na winie powoli wsiąka w ciasto, nadając mu obłędny smak!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 2

    duże jajka

  • 1.5

    szklanki cukru pudru

  • 750

    ml prosecco

  • 100

    g masła

  • 60

    ml szklanki oleju + do formy

  • 1.5

    szklanki mąki pszennej

  • 1.5

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1

    łyżeczka soli

  • szczypta sody oczyszczonej

  • 60

    ml Aperolu

  • 450

    g łodyg rabarbaru

  • 1

    pomarańcza

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm posmarować cienką warstwą oleju i wyścielić pergaminem.
  2. Jajka utrzeć z połową cukru na jasną masę, po czym wmieszać 300 ml prosecco, masło i olej. Miksować, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Do masy maślanej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną. Całość ucierać, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Przygotowane ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Piec do suchego patyczka. Gotowy wypiek odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
  5. Rabarbar opłukać, osuszyć i pociąć na większe kawałki, po czym je przekroić wzdłuż na pół. Pomarańczę dokładnie wyszorować
  6. Do rondelka wlać Aperol oraz pozostałe prosecco, a następnie wsypać resztę cukru. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  7. Do płynu wrzucić rabarbar (powinien być całkiem zanurzony), a na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ogień. Gotować, delikatnie potrząsając od czasu do czasu rondelkiem, aż rabarbar będzie bardzo miękki, ale całkiem się nie rozpadnie.
  8. Rondelek zdjąć z ognia, po czym usunąć plasterki pomarańczy. Rabarbar ostudzić, a następnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki.
  9. Pozostały płyn z gotowania rabarbaru ponownie ustawić na ogniu i podgrzewać, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia, wymieszać z rabarbarem i ostudzić.
  10. Na gotowe ciasto wykładać rabarbar z syropem. Odstawić na 10 minut, by placek wchłonął płyn, po czym pokroić.

Sprawdź też przepis! Letnia tarta z rabarbarem i truskawkami

(fot. depositphotos)





Tagi deser, prosecco




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.