• Babeczki cytrynowe na wódce
2024-04-24

Cytrynowe muffiny z kroplą wódki

  • 12 porcji
  • 20 minut
  • 20-25 minut
  • z wódką

Urocze i pyszne babeczki o smaku cytrynowym z dodatkiem wódki smakowej.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 100

    g masła

  • 1.5

    szklanki mąki pszennej

  • 0.5

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta sody oczyszczonej

  • 1

    szklanka cukru pudru + do podania

  • 3

    duże jajka

  • 0.5

    łyżki ekstraktu z cytryny

  • 1

    łyżka skórki z cytryny

  • 1

    opakowanie budyniu o smaku cytrynowym (40 g)

  • 0.5

    szklanki mleka pełnotłustego

  • 2

    łyżki kwaśnej śmietany

  • 2

    łyżki wódki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Formę na muffinki wyścielić papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier puder. Wymieszać.
  3. Schłodzone masło połączyć z jajkami, ekstraktem i skórką z cytryny, mieszanką budyniową, mlekiem, śmietaną oraz wódką.
  4. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i wymieszać jedynie do połączenia.
  5. Ciasto wykładać do formy na muffinki, wypełniając papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki piec przez 20-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

Sprawdź też! Sgroppino – cytrynowy koktajl na sorbecie z wódką

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.