Chardonnay
Bogaty sos potrzebuje dobrze zbudowanego wina. Biorąc pod uwagę aksamitny posmak, bogaty cytrynowy profil oraz maślane nuty, idealne będzie beczkowe chardonnay. Ma ono dość sporo ciała, przez co jest oleiste i kremowe na podniebieniu.
Danie łączy w sobie elegancję i prostotę. Wino dodaje potrawie głębi i aromatu, a kremowy sos sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. To przepis, który zostanie z Tobą na dłużej!
g kurczaka (udko, podudzie lub piersi)
g serka śmietankowego
g śmietany 30%
ml mleka
łyżka musztardy
ml białego wina wytrawnego
ząbek czosnku
g masła
łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sprawdź też! Jakie wino podawać do dań z kurczaka?
(fot. depositphotos)
Bogaty sos potrzebuje dobrze zbudowanego wina. Biorąc pod uwagę aksamitny posmak, bogaty cytrynowy profil oraz maślane nuty, idealne będzie beczkowe chardonnay. Ma ono dość sporo ciała, przez co jest oleiste i kremowe na podniebieniu.