• Aromatyczny kurczak z nutą brandy
2024-01-03

Kurczak z czosnkiem na brandy

  • 6 porcji
  • 25 minut
  • na brandy

Udka na obiad? To wcale nie musi oznaczać nudy! Ten prosty przepis wyrwie Cię z kulinarnego marazmu!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 6

    udek kurczaka

  • 2

    łyżki masła klarowanego

  • 10

    ząbków czosnku

  • 2

    łyżki brandy

  • 1

    szklanka bulionu drobiowego

  • 1

    łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

  • 0.5

    łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka osuszyć i oprószyć ze wszystkich stron solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, po czym dobrze zrumienić na nim mięso. Udka wyjąć na talerz.
  3. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić ząbki czosnku oraz wlać brandy. Podgrzewać ok. 1 minuty na średnim ogniu, mieszając. Następnie dołożyć posiekane zioła i całość zalać bulionem.
  4. Udka z powrotem ułożyć na patelni. Bulion doprowadzić do wrzenia, po czym podgrzewać przez kilka minut, aż cały płyn się zredukuje. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.