• polędwiczka wieprzowa marynowana w bourbonie
2024-01-03

Polędwiczka wieprzowa z bourbonem

  • 4 porcje
  • 30 minut + oczekiwanie
  • 50 minut
  • na bourbonie

Prosty przepis, który sprawi, że Twoja polędwiczka będzie smakować wybornie. Dodatek bourbona to strzał w dziesiątkę!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 800

    g polędwiczki wieprzowej

  • 2

    łyżki bourbona

  • 1

    łyżeczka słodkiej papryki

  • 1

    łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2

    ząbki czosnku

  • 2

    gałązki rozmarynu

  • 200

    ml wody lub bulionu warzywnego

  • 1

    łyżka oleju + do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę: obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, po czym wymieszać ze słodką papryką, ziołami, bourbonem i 1 łyżką oleju. Dodać sól i pieprz do smaku.
  2. Mięso umyć, starannie osuszyć, a następnie dokładnie posmarować przygotowaną marynatą. Polędwiczkę owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godz.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę zrumienić ze wszystkich stron, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 50 minut. W trakcie pieczenia polędwiczkę podlewać porcjami wody lub bulionu. Pod koniec na mięsie ułożyć gałązki rozmarynu.

Sprawdź też! Whisky a bourbon. 5 różnic, które musisz znać

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.