2024-01-03
Kurczak z czosnkiem na brandy
Udka na obiad? To wcale nie musi oznaczać nudy! Ten prosty przepis wyrwie Cię z kulinarnego marazmu!
SKŁADNIKI
-
6
udek kurczaka
-
2
łyżki masła klarowanego
-
10
ząbków czosnku
-
2
łyżki brandy
-
1
szklanka bulionu drobiowego
-
1
łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
-
0.5
łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka osuszyć i oprószyć ze wszystkich stron solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, po czym dobrze zrumienić na nim mięso. Udka wyjąć na talerz.
- Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić ząbki czosnku oraz wlać brandy. Podgrzewać ok. 1 minuty na średnim ogniu, mieszając. Następnie dołożyć posiekane zioła i całość zalać bulionem.
- Udka z powrotem ułożyć na patelni. Bulion doprowadzić do wrzenia, po czym podgrzewać przez kilka minut, aż cały płyn się zredukuje. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami.
Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy