• Kurczak po włosku
2025-05-02

Kurczak Scallopini

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na winie

To przepis, w którym soczyste kawałki kurczaka są smażone na złoty kolor, a następnie podawane z delikatnym makaronem i lekkim, kremowym sosem z nutą cytryny. To danie, które uzależnia!

SKŁADNIKI
  • 2

    pojedyncze piersi kurczaka

  • 250

    g makaronu linguine lub spaghetti

  • 0.5

    łyżki oleju roślinnego

  • 120

    g masła

  • 1

    szklanka bułki tartej

  • 1

    łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej (ziół włoskich)

  • 60

    ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 80

    ml białego wina wytrawnego

  • 80

    g śmietany 30%

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą włoską, po czym obtoczyć w niej lekko rozbite piersi kurczaka.
  2. Na patelni rozgrzać olej z 20 g masła. Na gorącym tłuszczu ułożyć kurczaka i smażyć po ok. 5 minut z każdej strony, aż panierka będzie mocno zrumieniona.
  3. Sok z cytryny oraz wino wlać do rondelka i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  4. Następnie porcjami dodawać pozostałe masło, mieszając, aż się rozpuści i dokładnie połączy z sosem.
  5. Sos dodać do przecedzonego i jeszcze gorącego makaronu, po czym dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Makaron przełożyć na talerze i podawać z kurczakiem oraz kieliszkiem białego wina.

Czytaj także! Romantyczna kolacja w 30 minut? 5 szybkich przepisów na wieczór we dwoje

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chardonnay

Wybierz to dojrzewające w beczce. Jego kremowa struktura i subtelne nuty maślane idealnie współgrają z delikatnym, cytrynowo-śmietanowym sosem, nie przytłaczając smaku kurczaka. Dodatkowo lekka kwasowość chardonnay pięknie podkreśla świeżość cytryny w daniu.

Dowiedz się więcej! Chardonnay – niesamowite wino o różnych obliczach




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.